Om Steve McQueen

LeMansSteve McQueen växte upp under små omständigheter (och utan sin far) och hamnade som bråkig tonåring på ett ungdomshem i Chino, Kalifornien.

Ungdomshemmet satte den unge Steven på rätt väg, och han arbetade bl.a. som skogshuggare, oljefältsarbetare och strandgodssökare.

Åren 1947-1951 gjorde han militärtjänst i den amerikanska marinkåren. Under militärtjänstgöringen tillbringade han 41 dagar i arresten på grund av ogiltig frånvaro.

Efter att ha lämnat militären 1951 hade han åter en rad diversearbeten, bland annat som bartender och tv-reperatör.

Han började med teater 1952, då han slöt sig till Neighborhood Playhouse i New York och studerade teater för bl.a. Uta Hagen. Teatern ledde honom så småningom till tv och snart kom han till filmen där han bland annat hade en roll i kultklassikern Faran från skyn.

McQueens filmkarriär tog snabbt fart och han var med i flera storfilmer, som exempelvis 7 vågade livet, Den stora flykten. McQueen blev snabbt en ikon genom sina roller som den tuffe med glimten i ögat (till exempel polisen Frank Bullitt).

Under 1960- och 1970-talen var han en av filmens populäraste och högst betalda stjärnor. Han var privat mycket motorintresserad och en duktig förare, vilket han visar i filmerna Bullitt (1968) och Le Mans (1971).

Fortsatta framgångar under 70-talet med Getaway – rymmarna (med frun Ali MacGraw som han träffade under inspelningen av Getaway), Papillon och Skyskrapan brinner! McQueen dog 1980.

Här finns en länk till McQueens officiella webbplats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. search engine skriver:

    I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
    Keep up the wonderful works guys I’ve included you guys to blogroll.

Bloggarkiv